Combinatie ondernemerschap en moreel leiderschap essentieel bij innovaties in de zorg!
Na een jaar lang columns geschreven te hebben voor FD Selections Zorg komen mijn columns helaas te vervallen, door veranderingen op de FD site.
Het afgelopen jaar heb ik ervaren dat het erg leuk is onderwerpen en ideeën waar ik mee bezig met anderen te delen en dat het schrijven van columns daar een goed medium voor is. Al zoekende naar een andere medium dat geïnteresseerd zou zijn in het plaatsen van mijn columns, ga ik door met schrijven en plaats in de tussentijd mijn columns op een eigen Webblog (http://www.yvonnevankemenade.blogspot.com/). Ik hoop op even enthousiaste en zinvolle reacties als ik de afgelopen jaar heb mogen ontvangen. U kunt reageren via yvankemenade@wxs.nl.
Combinatie ondernemerschap en moreel leiderschap essentieel bij innovaties in de zorg!
Een combinatie van ondernemerschap en moreel leiderschap zijn noodzakelijke eigenschappen die een leider nodig heeft om innovaties en nieuwe initiatieven in de zorg tot een succes te kunnen maken.
Alleen ondernemerschap is niet genoeg om nieuwe initiatieven in de zorg succesvol weg te kunnen zetten. Ondernemerschap heeft natuurlijk risico’s in zich van falen, maar daar is men doorgaans niet trots op en zal niet breed worden uitgedragen. Terwijl juist deze ervaringen belangrijk leergeld zijn.
Een ondernemer met visie op zorg loopt eigenlijk altijd (logischerwijs) een paar stappen voor op de zittende orde. Dat is nu juist ook één van de kenmerken van een ondernemer, maar is tegelijkertijd ook een valkuil. Een ondernemer in de zorg loopt aan tegen starheid, het bedreigd voelen en vooral het “niet gunnen” (van vernieuwende initiatieven) door de zittende orde. Deze zijn voornamelijk tegen veranderingen en zullen deze dan ook zoveel mogelijk buiten de deur houden. Anders en nieuw is eng, onvoorspelbaar en vraagt om het nemen van actie. Ja, en dat is nu net iets dat niet iedereen kan waarderen.
Gelijk hebben is geheel iets anders dan gelijk krijgen. Om gelijk te krijgen moet je mensen mee krijgen door ze mee te nemen in je ideeën en daar ook de tijd voor willen nemen. Je moet belangen van mensen op 1 lijn zien te krijgen en vooral denken in termen van win-win. Ook de timing is hierbij van groot belang. Als ondernemer moet je een brug kunnen slaan naar de reguliere zorgorganisaties en vooral dingen samen willen doen.
De samenwerking tussen privaat en publiek is hierbij van groot belang. De zittende orde (publiek) zal niet snel veranderen, deze moet worden geprikkeld om tot actie over te gaan. Door als ondernemer op een goede manier aansluiting te zoeken bij deze zittende orde, kunnen beide partijen hier voordeel uit halen. Daarbij zouden bestuurders in de zorg meer lef moeten hebben. Als je altijd netjes binnen de regels blijft, kan je niet vernieuwend zijn! Bestuurders moeten meer moreel leiderschap vertonen, boven het eigen belang uitstijgen, leren de macht te delen en niet alleen denken in termen van hiërarchie en vanuit de interventie. Zij moeten meer gaan denken in sociale netwerken en de sociale omgeving. Met andere woorden meer denken in termen van ‘maatschappelijke legitimiteit’ en ‘moreel leiderschap’. Breder maatschappelijk kijken dus in de plaats van alleen naar de eigen instelling en eigen belang (zie ook FD-column 1 februari 2011).
Om nieuwe initiatieven en/of vernieuwing in de zorg van de grond te krijgen is het dus van belang ondernemerschap te vertonen en risico’s te nemen, je buiten de gebaande paden te begeven, maar vooral ook begrip te hebben voor de zittende orde, de tijd te nemen deze mee te nemen in de plannen en een win-win situatie te creëren.
Als bestuurder heb je ondernemerskwaliteiten nodig, in combinatie met moreel leiderschap en je moet vooral met twee voeten op de grond blijven staan.
Want hoogmoed komt voor de val!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten