maandag 27 augustus 2012

Visie op zorg (en gezondheid)

We moeten met zijn allen op zoek naar kostenbeheersing in de zorg. De druk van de kosten maakt dat we met zijn allen na gaan denken over verbeteringen in de zorg, die gelijk ook kunnen leiden tot een kostenreductie. Mijn visie op zorg en gezondheid is te verdelen in drie categorieën:

1.Mensen uit zorg houden: hier gaat het in wezen om primaire preventie. Zaken als gezond leven, sporten, screeningsprogramma’s, maar ook welzijn en wonen, en thema’s als eenzaamheid zijn hier van belang.
2.Als mensen in zorg zijn: integratie (afstemming) van zorg. Wat is de beste zorg, voor welke patiënt, door wie en waar (meest doelmatige plek)?
3. Mensen die uitbehandeld zijn: uit zorg halen (zinnige zorg). Ook niet behandelen bespreekbaar maken. Onnodig medisch handelen voorkomen. Dit valt ook onder (1) mensen uit zorg houden.


Als we kijken naar de integratie van zorg (2), dan zou eerst moeten worden benoemd over welke soort zorg we het hebben. Zo kan er een onderscheid worden gemaakt in chronische
zorg, routinezorg (complex en minder complex), acute zorg, palliatieve zorg, topklinische zorg, topreferente zorg en preventieve zorg. Deze verschillende soorten zorg vragen om
andere prestatie-indicatoren, taakdelegatie c.q. taakdifferentiatie, mate van protocollering, locatie waar zorg geleverd wordt et cetera. In deze soorten zorg spelen de beroepsbeoefenaren verschillende rollen, zoals die van zorgverlener, verwijzer/poortwachter en regisseur.
Daarna is het van belang te kijken welke zorg het beste door wie en waar kan worden verleend. We moeten zoveel mogelijk uit het domeindenken proberen te blijven en de meerwaarde van verschillende beroepsbeoefenaren benoemen. Zij zijn niet elkaars concurrent, maar zijn juist complementair aan elkaar. Op inhoud komen we daar zeker uit.
Als daaraan gekoppeld een passende bekostigingssystematiek kan worden gehangen, zou dat mooi zijn. Dat de zorg steeds specialistischer wordt is logisch gezien de medisch-technologische ontwikkelingen. Dit betekent overigens niet dat de zorg rondom de patiënt versnipperd aangeboden hoeft te worden. De rol van de huisarts als regisseur van zorg blijft behouden, ook als de zorgvrager voor een specifieke zorgvraag onder behandeling is bij een gespecialiseerde huisarts-collega of specialist-collega. Volgens mij kan de integratie van zorg werkelijkheid worden door inhoudelijk te bepalen welke zorg de beste zorg is, gevolgd door de vraag wie welke zorg gaat leveren, waarbij de zorg rondom de zorgvrager wordt georganiseerd en de zorgvrager dus zo min mogelijk last ondervindt van de versnippering van het zorgaanbod.
Ik zou graag regionaal deze uitdaging aan willen gaan en beperkt willen starten met één doelgroep, om al werkenderwijs te onderzoeken, monitoren, aan te passen, verbeteren en vooral door te pakken. Als in verschillende regio’s soortgelijke initiatieven zich zouden ontwikkelen, met aanpassingen aan de regionale situatie, zouden we van elkaar kunnen leren en samen stappen kunnen maken naar ons gezamenlijke doel: de beste zorg en gezondheid voor ons allemaal. Doet u mee! |
Deze column is gepubliceerd in Zorgmarkt, nr 5, mei 2012, blz 41.

6 opmerkingen:

  1. Beste Yvonne, via een link op Zorg voor Innoveren heb je ben ik dit artikel gekomen. Het onderwerp dat je in dit artikel aansnijdt is buitengewoon actueel en speelt een belangrijke in de debatten over de TK verkiezingen van 12/9. De inhoudelijke invalshoek die in dit artikel kiest vind ik interessant. Temeer om dat dit vraagstuk ook heb onderzocht; maar dan vanuit weer geheel andere invalshoek.
    Ik heb het stelsel van gezondheidszorg als een complex adaptief systeem bekeken en ben op zoek gegaan naar de patronen en factoren die de alsmaar stijgende kosten veroorzaken.
    Ik probeer het vraagstuk te verklaren en heb ook een idee gelanceerd hoe dit vraagstuk duurzaam en betaalbaar kan worden opgelost.
    Ik blog ook over dit onderwerp.

    Succes!

    Met vriendelijke groet, Ary van Baalen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Ary,Is het een idee om eens te kijken of onze visies aan elkaar te koppelen zijn. Een visie poneer je uiteindelijk met het doel het te laten groeien met andere en nieuwe inzichten om zo tot een meer complete visie te komen. Zeker gezien de actualiteit van het onderwerp is het misschien leuk om daar samen eens naar te kijken. gr Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Yvonne, is een prima idee. Heb je een voorstel?

      Verwijderen
    2. Misschie handig om 1-op-1 contact te hebben. Mijn mailadres is yvankemenade@wxs.nl. Als jij mij mailt heb ik gelijk jouw mailadres.

      Verwijderen
  3. Beste Yvonne,
    Na het lezen van bovenstaande vroeg ik mij af of er in jouw organisatie ZEL ook specialisten ouderengeneeskunde voor cliënten in de thuissituatie ingezet worden... of dat er een wens leeft om dit in gang te zetten.
    Ik las hierover op deze pagina: http://www.verenso.nl/wat-doen-wij/praktijkvoering/financiering/awbz-en-zorgverzekeringswet/
    in de 2e alinea:
    'De rol van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn'.

    Ik werk in de thuiszorg in de gemeente met het hoogste percentage senioren van Nederland. Vandaar mijn interesse.
    Willie Velinga

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Willie,sommige praktijken in de regio zijn hier al wel mee bezig. Vanuit de ZEL is eerst gestart met de chronische zorg en wordt komende jaren ingezet op de ouderenzorg. Dus deze wens is er zeker en wordt hopelijk werkelijkheid de komende jaren. gr Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen